Automation Anywhere & UiPath releases oktober 2019

Automation Anywhere vs UiPath

Slag der titanen in Robotic Process Automation/RPA

Automation Anywhere & UiPath releases oktober 2019

Uit de Gartner studie van 24 juni 2019 tekenen zich duidelijk 2 marktleiders af: Automation Anywhere en UiPath, samen goed voor ruim 25% van de markt.  Blue Prism lijkt met 8% de rol wat te moeten lossen. En dus brengen de recentste Automation Anywhere & UiPath releases brengen veel lekkers voor de gebruikers.

RPA ver voorbij

In de strijd om het leidershap hebben deze 2 grootmachten de voorbije weken hun nieuwste releases met veel bombarie bekend gemaakt. Of je nu op zoek bent naar een klassiek RPA project, data migratie of systeemintegratie, de rivaliteit drijft hen tot steeds meer innovatie. Daarbij kiezen ze beide duidelijk een eigen richting kiezen.  Hierbij kan de gebruiker alleen maar wel varen, al wordt de keuze van de juiste implementatiepartner en de juiste technologie almaar belangrijker. Want je kan tot nader order niet makkelijk migreren van bvb Blue Prism naar Automation Anywhere of UiPath.

Belangrijkste nieuwigheden in de recente Automation Anywhere & UiPath releases

Automation Anywhere

AA komt met een stevig antwoord op de kritieken van het verleden:

  • Nul komma nul lokale installatie: Webbrowser openen, databot lanceren en aan de slag. Geen lastige installatieprocedures meer. En dus wordt RPA plots ook toegankelijk voor Apple Mac OS gebruikers.
  • Ingebouwde AI voor document processing. Dit is een van de grootste verschillen tussen Automation Anywhere en UiPath. Waar UiPath eerder mikt op integratie met gespecialiseerde spelers (Abbyy), gaat AA resoluut voor een eigen oplossing om documenten te interpreteren: hun zogenmaamde IQ Bot.
  • Drag and drop. Dus minder code gedreven, intuïtiever samenstellen van workflows via een proces-diagram.  Zoals de grote concurrenten het al een hele tijd doen.

UiPath

UiPath zet verder in op het laagdrempelig maken van databots. Of je ze nu inzet voor RPA of het zwaardere integratie- en automatiseringswerk:

  • UiPath Apps maken de interactie tussen databots en je medewerkers bijzonder makkelijk: je installeert een app op je desktop, tablet of smartphone en kan de cases die de unattended bot niet kan afwerken vanuit de app oplossen. Uiteraard kan je daarnaast nog steeds je e-mail alerts en excel rapporten blijven ontvangen.
  • Je kan nu ook formulieren ontwikkelen zodat attended bots rechtstreeks kunnen interageren met de gebruiker. Je bent dus niet meer enkel afhankelijk van de user interfaces van je bestaande systemen.
  • Automatiseringsideeën kunnen bottom-up verzameld worden (Connect Enterprise Hub). Sterker nog, StudioX moet het voor eindgebruikers mogelijk maken om hun eigen automatisaties te ontwerpen. Zonder kennis van programmeren.

Het is duidelijk dat beide kampen stevig investeren. Dat ze zich daarbij eerder focussen op de opmerkingen van gebruikers dan mekaar achterna te jagen, maakt de strijd alleen maar boeiender.  In de komende weken en maanden zullen we de kans krijgen om deze nieuwe realisaties ook op het werkveld te testen.  Dan zal blijken wie de beste papieren heeft om de slag te winnen.

TEROCO | Databots, your digital shortcut