skip to Main Content
Blue Prism Teroco Tool

Als er namen van RPA-software genoemd moeten worden, hoort Blue Prism daar zeker bij, samen met Automation Anywhere, Microsoft Power Automate en UiPath. Blue Prism is een van de pioniers en stond mee aan de wieg van het begrip robotic process automation. Voor 2017 kon Blue Prism wellicht zelfs aanspraak maken op het marktleiderschap, onder andere dankzij zijn pioniersrol en een sterke verankering in de financiële sector. Nadien hebben Automation Anywhere en vooral UiPath de leidende positie overgenomen, voornamelijk door een andere markt- en productstrategie. In de jaren 20 kwam daar nog Microsoft bij, met een unieke strategie gericht op de dagelijkse desktop-user gekoppeld aan integratie met hun Power Apps omgeving. Overschakelen van RPA-provider is bovendien verre van eenvoudig – scripts zijn in de praktijk niet overdraagbaar tussen de verschillende producten – wat maakt dat de bestaande klantenbasis die opgebouwd is tijdens de pioniersjaren, nauwelijks afbrokkelt.

Ooit onbetwist bij de marktleiders in RPA, heeftBlue Prism de koppositie moeten overlaten aan grote rivalen Microsoft en UiPath. Zowel de keuze van aangeboden functionaliteiten, een gesloten eco-systeem als een (intussen ten grave gedragen) licentie-politiek, droegen hiertoe bij. Echter wie op zoek is naar enkel een unattended oplossing, met een compromisloze visie op veiligheid en robuustheid, is bij Blue Prism nog altijd aan het juiste adres.

De voor- en nadelen

Voordelen

Stabiel en betrouwbaar

Door de pioniersrol die Blue Prism onmiskenbaar gespeeld heeft in het RPA-landschap en de klantenbasis van voornamelijk erg grote organisaties, kan het bogen op een uitgebreide ervaring. Dit resulteert in een tool met een grote maturiteit en een betrouwbare werking.

Robuuste en eenvoudige architectuur

Blue Prism beperkt zich bewust tot unattended robots, waarbij directe interactie met de gebruiker enkel via add-ons mogelijk is. Dit leidt tot een relatief eenvoudige, server-based architectuur waarbij er geen rechtstreekse toegang tot de bots langs gebruikerszijde mogelijk is. Dat draagt op zijn beurt uiteraard opnieuw bij tot de veiligheid en robuustheid van het geheel, en beperkt het aantal te installeren componenten.

Security

Door de van oudsher sterke aanwezigheid in de financiële sector, zijn de security voorzieningen goed uitgebouwd; encryptie, user management en omgang met credentials horen bij de beste van de markt.

Beschikbare resources

De relatief lange staat van dienst van Blue Prism maakt dat er een eerder beperkte maar doorgaans vrij ervaren basis van ontwikkelaars is opgebouwd. Vaak wordt om aan voldoende capaciteit te komen, ook offshore gekeken.

Herbruikbaarheid

Blue Prism bevat functionaliteit die effectief gericht is op het hergebruik van aangemaakte objecten.

Nadelen

Geen attended

Blue Prism biedt, naar eigen zeggen bewust, geen attended automation – waarin rechtstreekse interactie tussen de bot en de eindgebruiker mogelijk is – aan. Dit komt wellicht de robuustheid ten goede, maar beperkt anderzijds wel aanzienlijk het aantal mogelijke use-cases. Een aantal organisaties reageren hierop door voor een dual-sourcing model te opteren, en de attended automation in een andere tool op te vangen.

Gesloten eco-systeem

In tegenstelling tot veel andere spelers, stelt Blue Prism geen gratis testversie ter beschikking, trainingsmateriaal is enkel betalend via erkende partners te verkrijgen en ook een forum waarin gebruikers ervaring kunnen uitwisselen is van dan ook logischerwijs beperkt.

Geen recording

Een andere bewuste keuze, volledige in lijn met het vorige punt, is het ontbreken van een recorder functie. Dit betekent meteen ook dat het implementeren van Blue Prism echte IT development skills vereist. Blueprism heeft als gevolg hiervan de trein van proces mining & task mining gemist. Ze zijn een partnership aangegaan met Abbyy (wat een uitstekende keuze is).

Relevante diensten

Teroco Databots & RPA

Hyperautomation

Hyperautomation automatiseert processen door het bundelen van verschillende technologieën (apps, chatbot, AI, OCR…) in één geïntegreerde no-code / low-code oplossing. Een databot brengt de verschillende technologiëen samen en verbindt ze naadloos met bestaande interne of externe systemen.

Automatisatie RPA Teroco

Automation

RPA – snel, betaalbaar en flexibel. RPA is gegroeid uit onder andere de “lean software development” principes die  NASA in…

Process mining met Teroco

EDI

EDI staat voor Electronic Data Interchange en is een verzamelnaam voor het uitwisselen van data volgens een vaste standaard. Daar…

Relevante sectoren

RPA in Finance

Finance

Databots koppelen alles aan alles Data uit pakweg je ERP, MIS of  boekhouding vergelijken en samenbrengen? Debiteurenbeheer en opvolging van vorderingen? Dashboards voor Pricing? Dat…

Contacteer ons

Nog vragen, of niet gevonden waar je naar zocht? Wij helpen je graag verder, neem via dit formulier contact met ons op en wij doen ons best al je vragen zo spoedig mogelijk te beantwoorden.

Oops! We could not locate your form.

Back To Top
Search